Noc vědců – aneb noční Olomouc netradičně

Vojtěch Langer jako jediný zástupce 7. ročníku využil možnosti v pátek 5. 10. 2018 navštívit s třídní paní učitelkou v Olomouci celorepublikový projekt – Noc vědců.

Noc vědců je celorepubliková vědecko-popularizační akce, která zapojuje všechny lidi do inspirujícího prostředí vědy. Návštěvníci si hrají, poznávají, zkoušejí a snaží se pochopit a objevovat tento fascinující svět. Noc vědců – to je jedna noc v roce, na kterou nezapomenete. V České republice se Noc vědců koná už od roku 2005 a neustále se rozšiřuje do dalších měst. Chytré zábavě se meze nekladou, a tak není divu, že získává na popularitě, baví totiž ty nejmenší i dospělé.

Vojta navštívil interaktivní muzeum „Pevnůstku poznání„, kde si osobně vyzkoušel a vlastníma rukama osahal spoustu exponátů. Dále pak zhlédl v planetáriu 3D film o vesmíru, planetách a jejich historii.

Další zajímavá podívaná ho čekala na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého. Návštěvníkům byly zpřístupněny laboratoře, posluchárny. Velmi zajímavou výstavou byla výstava věnovaná geologii. Největším zážitkem se stalo pozorování noční oblohy, a to super hvězdářskými dalekohledy, které obsluhovali sami studenti přírodovědecké fakulty. Ti také desítkám až stovkám návštěvníků trpělivě vysvětlovali zajímavé úkazy na obloze.

Vojta si celou akci užil a věří, že se v příštím školním roce na akci Noc vědců sejde více jeho spolužáků.

https://nocvedcu.upol.cz/
http://www.pevnostolomouc.cz/