Lyžařský kurz

V letošním školním roce se lyžařského kurzu pořádaného v termínu 1. 2. – 3. 2. 2022 zúčastnilo celkem 27 žáků. Kurz byl uskutečněn v prostředí Jeseníků v Karlově pod Pradědem. Na místo i zpět jsme se dopravovali každý den autobusem.

Žáci byli již ve škole seznámeni s pravidly bezpečnosti, hygienickými pravidly, prevencí proti úrazům, denním režimem.

Výcvik vedli instruktoři z Lyžařské školy na Expressu. Účastníci lyžařského kurzu byli po příjezdu rozděleni do tří skupin (začátečníci, mírně pokročilí a pokročilí). Postupně se učili žáci novým lyžařským dovednostem nebo se zdokonalovali v těch dříve získaných. Před lyžováním byla vždy rozcvička. Všem žákům byl poskytnut přiměřený přístup a osvojování, zdokonalování technik a vycházelo z individuálních předpokladů každého žáka.

Začátečníci byli seznámeni se základními prvky pro lyžování, všeobecnou průpravou lyžování s minimalizací úrazu. Poslední den již zvládli technikou pluhu sjíždět celý svah.

Vyspělejší lyžaři procvičovali základní techniky doplněné náročnějšími prvky, různými druhy oblouků, slalom, lyžování ve vysokém sněhu, cvičení s lyžařskými hůlkami, pobavily je hry a závody.

Cílem kurzu bylo správně zvládnout techniku lyžování a umět se bezpečně pohybovat na svahu a lanovkách. Tento cíl jsme splnili, všichni žáci udělali veliké pokroky. První dva dny nám k tomu sněžilo, druhý den se přidal silný vítr. Třetí den jsme se proto těšili ze sluníčka, které nám dodávalo sílu a zlepšovalo náladu. Přírodní sníh lyžaře vždy potěší.

Celé tři dny panovala v autobusu i na svahu přátelská nálada. Děkujeme žákům, že byli hodní, slušní a veselí (v autobusu nám zpívali). Největší odměnou pro nás byly úsměvy účastníků kurzu a potlesk, který nám s poděkováním darovali poslední den před dojezdem domů.

Rodičům děkujeme za komunikaci se školou, zajištění vybavení a potřebných dokladů pro svoje děti na lyžařský výcvik.

Už teď těšíme na lyžařský kurz příští rok.

Mgr. Tereza Malínková