Školní výlet 7. ročníku, BRNO

Ve čtvrtek 6. 6. 2019 nastal den D, protože se všichni sedmáci těšili na závěrečný jednodenní školní výlet do Brna. Cílem jejich putování byla Česká televize Brno a Moravské zemské muzeum na Zelném trhu.

 
Prostory ČT byly velmi zajímavé. Žáci navštívili místa, kam se běžný návštěvník nedostane. Nahlédli pod pokličku výroby a natáčení známých televizních pořadů, např. AZ kvíz, Kopta šou, Dobré ráno atd. První místo, kam vedou kroky moderátorů a redaktorů, je MASKÉRNA. Už ve 4 hodiny ráno šikovné maskérky připravují moderátory do přímého vysílání. Nalíčit člověka není tak jednoduché. Světla kamer jsou mnohdy neúprosná.
Žáci viděli obrovské sklady s kulisami, které při nasvícení dostávají jiný rozměr. Televizní technika je velmi drahá. Ceny objektivů kamer se mohou vyšplhat do ceny vozidla. Proto museli být žáci ve studiích velmi opatrní, aby nedošlo k poškození či zničení potřebné natáčecí techniky.
 
Vyzkoušeli si i známý gauč z pořadu DOBRÉ RÁNO. Procházeli studia, kde se zpracovávají a střihají jednotlivé pořady a reportáže. Práce redaktorů i techniků je velmi časově náročná. Tříminutová reportáž se točí třeba celé dopoledne a poté se musí ještě technicky zpracovat. Návštěvou České televize Brno si udělali žáci alespoň malou představu o tom, jak náročná, ale zajímavá práce v televizi je.
 
Poté jsme se přesunuli tramvají do centra města, Vystoupili jsme na hlavním nádraží a vydali se směrem na Zelný trh. Zde jsme obdivovali místní trhovce. Jejich pultíky se prohýbaly pod tíhou nádherně sladkých jahod, rajčat a nejrůznější zeleniny.
 
V Moravském zemském muzeu jsme absolvovali zajímavý interaktivní program – Chvála sběratelství. Žáci se dozvěděli mnoho zajímavého z oblasti muzejnictví, seznámili se s exotickými exponáty atd.
 
Poslední zastávka nás čekala na náměstí Svobody, kde se nachází BRNĚNSKÝ ORLOJ. Všichni jsme obdivovali jeho netradiční tvar, ale kolik je právě hodin, to se nikdo z nás z orloje nedozvěděl. Tak někdy příště!
 
http://www.ceskatelevize.cz/ts-brno/

http://www.mzm.cz/chvala-sberatelstvi-program-pro-skoly/

 
Zapsala: Mgr. Renata Fialová