Projektový týden „Den Země“

Projektový týden DEN ZEMĚ    20. – 24. 4. 2020

„Den Země je každoroční událost organizovaná 22. dubna a zaměřená na propagaci a podporu ekologie a ochranu životního prostředí ve společnosti.“                                                                                       wikipedie.cz

Děvčata a chlapci,

tento týden bude trochu jiný. Nedostanete zadané úkoly, tak jak jste si doposud zvykli v naší současné online výuce.

V tomto týdnu se sami rozhodnete, jakým tématům se chcete věnovat, jaké výukové pomůcky použijete, rozdělíte si výuku v jednotlivých dnech podle toho, jaké jsou vaše zájmy a koníčky, podle toho, co vás baví nebo v čem se chcete zdokonalit.

Celý týden nás bude provázet téma „Den Země“ a vy budete pracovat na domácím projektu. Myslete na to, že váš výsledný projekt by měl odpovídat vašemu věku a celotýdenní práci.

Co může být vaším domácím projektem?

  • obraz / obrázek
  • plakát nebo koláž
  • jakýkoliv výrobek z libovolného materiálu
  • fotoreportáž, fotokoláž z vlastních fotografií
  • videoreportáž, videoanimace, videoprezentace
  • povídka, článek do časopisu, reportáž, rozhovor se zajímavým člověkem, herbář
  • aktivita, kterou zdokumentujete fotografiemi (úklid okolí bydliště, čištění potoka, …)

Malý návod, jak postupovat:

  • Pondělí – podívat se nějaké přírodovědné dokumenty, dokumenty o ekologii, o recyklaci, do vyhledávače na internetu a do Youtube zadat heslo „Den Země“ a „naladit se“. Projít si různé nápady na tvoření, prolistovat časopisy, encyklopedie a zvolit si svůj „domácí projekt“ na téma Den Země.
  • Úterý až pátek – každý den pracovat na svém domácím projektu a nezapomenout se stále dále vzdělávat podle své chuti a zájmu, níže uvádíme různé weby, které můžete navštívit.
  • Můžete se kdykoliv obrátit na svou paní třídní učitelku / pana třídního učitele, pokud si nebudete vědět rady, pokud budete potřebovat svůj domácí projekt zkonzultovat.
  • Hotový projekt (výrobek nafoťte) odešlete emailem (nebo přes online úložiště) svojí třídní učitelce / třídnímu učiteli nejlépe do pondělí 27. 4. 2020. Pokud budete potřebovat na realizaci domácího projektu více času, je to možné, jen tuto informaci oznamte paní učitelce / panu učiteli.
  • Domácí projekty budou vyhodnoceny a odměněny .

Inspirace a výukové možnosti:

Otevřená věda: https://www.youtube.com/channel/UCiLdXDvBI6bcd6QCBM4s2Mw

https://www.matika.in/cs/

https://www.gramar.in/cs/

www.skolakov.eu

https://www.skolasnadhledem.cz/

Jeden svět: https://www.jsns.cz/

https://edu.ceskatelevize.cz/

https://vida.cz/

https://www.dolnivitkovice.cz/velky-svet-techniky/dovyuky/

Výroba tašky ze starého trička: https://www.youtube.com/watch?v=QCLKc8FSyhk (na tomto kanálu „Škola na konci světa“ lze sledovat i spoustu jiných zajímavých videí)

https://nadalku.msmt.cz/cs/

https://cs.khanacademy.org/

Vážení rodiče, prosíme Vás o spolupráci v tomto projektovém týdnu, především u mladších dětí. Smyslem projektového týdne je, abyste si mohli udělat „týden podle sebe“. V případě dotazů neváhejte kontaktovat třídní učitelku / třídního učitele. Děkujeme.

Informace – projektový týden Den Země (pdf)

Jak vyrobit herbář (pdf)