Projektový den – Pevnost poznání

Ve středu 29. 9. 2021 byl pro žáky 4. a 5. třídy naší školy připraven celodenní vzdělávací program v Pevnosti poznání v Olomouci, která je v areálu Korunní pevnůstky Olomouc.

Je to první centrum popularizace vědy a výzkumu na střední Moravě, realizované Univerzitou Palackého v Olomouci. Program byl financován z projektu Šablony III Brodek u Konice, pro žáky byl zdarma.

Absolvovali jsme výukový program „Tajemství šifer“, kde se žáci zábavnou formou seznámili s šifrováním a kódováním zpráv. Spolupracovali v malých skupinách, kdy každý jednotlivec musel aktivně přispět svým dílem a za pomocí matematiky, znalostí abecedy a různých znaků hledali řešení tajemného vzkazu.

Navštívili jsme zde umístěné stálé interaktivní expozice (Světlo a tma, Živá voda, Do historie, Rozum v hrsti), kde si žáci mohli vyzkoušet celou řadu činností a věcí, které je zajímaly.

Zjistili, že díky světelnému záření dokážeme vytvořit elektrický proud nebo rozehrát hudební nástroj, kolik úsilí stojí rozsvítit žárovku, jak funguje zrcadlo, kolik by vážili na jiných planetách, jak krásné je hvězdné nebe…prošli se korytem řeky s hmyzem v nadživotní velikosti, objevili zvláštní živočichy v tůni a byli překvapeni, jak funguje sopka… mohli se vydat do doby, kdy se v Olomouci psaly dějiny, obléci do historické uniformy a vyzkoušet si těžkou práci dobového dělostřelce – vyčistit i nabít kanón… zahráli si 3D piškvorky i jiné hry, zdolali kuličkovou dráhu, různé hlavolamy a s obrovskou radostí si hráli na zubaře…

Otevřel se jim svět poznávání, viděli fungování různých „věcí“, mohli si je osobně „osahat“ a poznat zblízka, z jiného úhlu pohledu a aktivně si je i vyzkoušet – což se žákům velice líbilo a určitě jim to bude i přínosem…  

http://www.pevnostolomouc.cz/

Lenka Davidová