Brodečtí námořníci úspěšně pokračují v plavbě první třídou

Z prvňáčků se už stala dobrá námořnická parta. Tématika moře, vody a plavby nás provází napříč všemi vyučovacími předměty a užíváme si i pravidelná měsíční setkání partičky, kde se žáci utužují v námořnických a životních dovednostech. Rozvíjíme společně obzory vědomostí, zkušeností, přátelství, spolupráce nebo smysl pro humor. Ve třídě kotví loď plná zvířátek, která nám nosí jednotlivá písmena, plachty máme stále napnuté a pro případ nouze jsou zde i záchranné kruhy. Vezeme s sebou starou truhlu, která nám po většinu dní odkrývá své poklady, potřebné nejen do výuky. Všemu tomu přihlíží dětmi oblíbený maňásek Albert.

Protože voda k námořníkům neodmyslitelně patří, oslavili jsme společně Den vody. Vstupenkou do školy byla v tento den kapka vody. Smyslem této akce bylo, abychom si uvědomili, že každá kapka vody je důležitá. Dozvěděli jsme se, kolik vody člověk denně spotřebuje na umývání nebo splachování, kolik vody je potřeba třeba na výrobu trička, kalhot nebo čokolády. 

Během naší plavby jsme měli už řadu zajímavých zastávek a objevili spoustu nového. Navštěvujeme spoustu míst, v poslední době třeba Velikonoční ostrov. Společně jsme zjistili, že existuje nejen v naší fantazii. Na zámku v Náměšti na Hané jsme se seznámili s velikonočními tradicemi a zvyky. Ve třídě jsme vypočítali mnoho velikonočních vajíček, při běhacím čtení se nám podařilo vyluštit jména velikonočních zajíčků a hravě jsme si dokázali přečíst zajímavosti o jednotlivých dnech velikonočního týdne. Protože jsme spolčenými silami splnili všechny úkoly, mohli jsme si na závěr pochutnat na velikonočním beránkovi.  

Na naší plavbě nás občas děsí piráti svými bezzubými obličeji. Rozhodli jsme se tedy udělat něco i pro naše zuby. Zapojili jsme se do programu DM Veselé zoubky. Mohli jsme si tak vysvětlit, jak správně o zuby pečovat a jak předcházet vzniku zubního kazu. Zajímavé pro nás byly i informace o tom, z čeho se zuby skládají a jaké jsou jejich funkce. 

Naše loď pomalu směřuje do cíle. V učivu neplaveme, ale díky plaveckému výcviku, který máme za sebou, si zaplaveme moc rádi. Užíváme si vše, co nám plavba přináší a malí námořníci se již těší se na vysvědčení, které brzy od svého kapitána obdrží.  

Marta Heraltová a Jana Komárková