Exkurze žáků 9. třídy do Prahy

Žáci 9. třídy se zúčastnili školního výletu do Prahy ve dnech 15. – 18. října 2023. Autobusem z Konice a vlakem z Olomouce jsme dojeli v poledních hodinách do Prahy. Ubytování bylo na vysokoškolských kolejích v Praze 3. Pobyt jsme zahájili návštěvou divadelního představení Hordubal v Národním divadle. Jedná se o dílo Karla Čapka. Po představení jsme si prohlédli Tančící dům a Chrám svatých Cyrila a Metoděje. V tomto chrámu byli ukryti atentátníci na Heyndricha ve 2. světové válce.

Další den byl věnován návštěvě Staroměstského náměstí, kde jsme pozorovali pohybující se orloj. Potom následovala prohlídka Hradčan – Hradčanské náměstí, Pražský hrad, Katedrála svatého Víta, Václava a Vojtěcha, Bazilika svatého Jiří, Zlatá ulička. Odpoledne nás uvítala v budově Senátu MUDr. Jitka Chalánková, senátorka za obvod Prostějovska.

V úterý jsme navštívili královský hrad Karlštejn.  Prohlédli jsme si interiér hradu a muzeum voskových figurín. Po návratu do hlavního města jsme navštívili Vyšehrad, ve kterém jsou uloženy ostatky významných osobností naší vlasti – Jan Neruda, Božena Němcová, Svatopluk Čech, Karel Hynek Mácha, Bedřich Smetana, Jiří Menzel.

Poslední den před odjezdem domů jsme procházeli Václavské náměstí, kde jsme shlédli sochu sv. Václava. Výlet se nám vydařil, seznámili jsme se s důležitými památkami Prahy.

František Bezslezina, žák 9. třídy