Osmáci ve Vědecké knihovně v Olomouci 

V pátek 8. 12. 2023 se osmáci vydali na exkurzi do Olomouce. Navštívili druhou nejstarší knihovnu v ČR s právem povinného výtisku od roku 1807. Prohlédli si prostory knihovny s ukázkami vyhledávání v elektronickém katalogu. Součástí návštěvy byla prohlídka Červeného kostela. Knihovna je třetí největší knihovna svého druhu v ČR. Ve svých fondech vlastní více než 2 000 000 nejrůznějších dokumentů českých i zahraničních. Zásadní většina těchto dokumentů je uvedena v on-line katalogu. 

Červený kostel je 55 metrů vysoký novogotický kostel severoněmecké cihlové gotiky v Olomouci. Byl postaven na začátku 20. století pro německé evangelíky. V letech 1961–2019 byl využíván jako sklad knih Vědecké knihovny v Olomouci a nebyl veřejnosti přístupný. Od jara roku 2023 se po kompletní rekonstrukci stal kulturně – vzdělávacím centrem Vědecké knihovny, ve kterém jsou pořádány přednášky, koncerty, výstavy, prohlídky i akce pro děti. Vědecká knihovna v Olomouci (vkol.cz)

Adventní čas jsme naplnili procházkou a prohlídkou Horního náměstí se stánky s nejrůznějším vánočním zbožím. Protože byla poměrně zima, využili jsme ještě čas k návštěvě LASER ARÉNY. Bylo to příjemné a zajímavé dopoledne.

Zapsala a foto pořídila Renata Fialová, třídní učitelka 8. ročníku