Předškolácké výpravy na planety poznání a zápis dětí do 1. třídy

Od ledna 2024 probíhala na naší Základní škole v Brodku u Konice pravidelná měsíční setkávání určená pro předškoláky a jejich rodiče „Předškolácké výpravy na planety poznání“. Hravou formou se děti seznamovaly se školním prostředím, s budoucí paní učitelkou a zároveň bylo každé setkání zaměřené na nějakou znalost nebo dovednost předškoláka.

Každá výprava začínala symbolickým startem rakety do vesmíru. Někdy naše raketa přistála rovnou na správné planetě, jindy jsme museli ještě chvíli brouzat vesmírem, než se nám ji podařilo najít.  Každý malý kosmonaut měl svůj průkaz, na který sbíral hvězdičky za úspěšné lety do vesmíru.

Navštívili jsme společně Barevnou planetu, kde jsme určovali barvy a geometrické tvary, Planetu čar a kouzel, na které jsme kouzlili nejen kouzelnickými hůlkami, ale i barvami a vyzkoušeli si tak různá uvolňovací cvičení. Raketa nás donesla také na Planetu zvířátek a Pohádkovou planetu. Měli jsme štěstí, protože na pohádkové planetě zrovna probíhal zápis dětí do první třídy. Za básničku nebo písničku děti získaly kouzelný klíč, kterým odemykaly různé komnaty. Čekala na ně například princezna, které se rozsypaly korále, indián, který potřeboval pomoc s přípravou indiánské slavnosti nebo Maková panenka, které se ztratil motýl Emanuel.

Na všech planetách se nám všem líbilo a věříme, že děti už se těší na další dobrodružné výpravy, které je čekají v první třídě.
Marta Heraltová a Jana Smítalová