|

ŠKOLNÍ KOLO OLYMPIÁDY Z ČESKÉHO JAZYKA

V pátek 6. 1. 2017 se na naší škole uskutečnilo školní kolo 43. ročníku Olympiády z českého jazyka. Olympiáda v českém jazyce je předmětová soutěž z českého jazyka pro žáky základních škol, jejímž cílem je umožnit talentovaným žákům porovnat úroveň vlastního jazykového a slohového projevu s ostatními a získat tím motivaci k dalšímu odbornému růstu.

Účast v soutěži je dobrovolná. Zadané úkoly řeší soutěžící samostatně pod dohledem pedagoga.

Děti  z 8. a 9. ročníku (celkem 13 žáků) řešily úkoly velmi náročné a zapeklité. Na tuto soutěž se nedá dopředu naučit, či připravit. Rozhoduje v ní, jak se žáci orientují v textu, jak dokáží pracovat s významem slov atd. Není to jednoduchá záležitost. Každý se s ní „popase“ po svém. Ne všichni mohou dosáhnout maximální počet bodů.

Soutěž má dvě základní části – mluvnickou a slohovou. Nejlépe žáci dopadli v části slohové. Všichni psali slohový úkol na téma: MOJE VZLETY A PÁDY.

Nejlépe dopadli žáci z 9. ročníku – celkové umístění:

1. místo: Tereza Čapková – 27 bodů ze 33 bodů  (postup do okresního kola)

2. místo: Dominik Zajíček – 24 bodů ze 33 bodů  (postup do okresního kola)

3. místo: Šárka Ondráčková – 20 bodů ze 33 bodů (postup do okresního kola – náhradnice)

4. místo: Aneta Eyerová – 19 bodů (postup do okresního kola – náhradnice)

5. místo: Michal Grepl – 18 bodů

Z 8. ročníku obsadil:

1. místo Martin Seifert – 17 bodů

2. místo: Kateřina Kýrová – 16 bodů

3. místo: Tereza Urbanová – 15 bodů, Radek Václavík – 15 bodů

Všichni účastníci školního kola Olympiády v českém jazyce pracovali  zodpovědně, a proto si zasloužili jedničku do žákovské knížky. Postupujícím budeme držet palce, aby nás v okresním kole, které se uskuteční 1. února 2017 na ZŠ – Melantrichova, dobře reprezentovali.