Zima v družině

12. prosince 2019 si lektorky z prostějovského ekologického centra Iris nachystaly pro děti z družiny projektové odpoledne Vánoční botanika. Program byl zaměřený na rostliny spojené s adventním časem a na koření, které pak lektorky přidávaly do ručně vyráběného mýdla. Děti si vyzkoušely zvyky adventu a naučily se poznávat základní druhy jehličnatých stromů. V rámci rozvoje polytechnických dovedností byla do programu zařazena práce s drátem a korálky a žáci si vyrobili měděnou ozdobnou hvězdu. Část programu byla laděna smyslově – děti vnímaly a poznávaly vůně koření, jehličí, včelího vosku a dalších přírodnin. Z včelího vosku si pak každý vyrobil malou svíčku. Na závěr děti ochutnaly vánoční nápoj Muzika.

O týden později dostaly děti od Ježíška dárečky a užily si Vánoční odpoledne, kterým se rozloučily s rokem 2019. V lednu jsme vyráželi na procházky za sněhem, kterého se děti nemohly nabažit, protože jej bylo tuto zimu opravdu poskrovnu. V družině proběhlo slavnostní předávání medailí a odměn výhercům fotbálkového turnaje, který se hrál v 1. oddělení od října až do začátku ledna. Děti dostaly do družiny novou hru podporující jemnou motoriku a talent rozvíjely i v mnoha výtvarných projektech. 7. února proběhla Rozlučková párty s vychovatelkou Markétou Odehnalovou, se kterou se děti i učitelky 1. – 3. třídy, vychovatelka Zuzana Bohuslavová a asistentka Pavlína Zatloukalová rozloučily krásným proslovem, květinami a mnoha dárečky.

Na čas strávený na základní škole v Brodku u Konice budu ráda vzpomínat, s dětmi jsem zažila mnoho krásných (i krušných) chvil, hodně se naučila a hlavně se každý den dobíjela jejich optimismem a radostí do života. Děkuji kolegyním a kolegům, kteří mi byli rádci i přáteli, a přeji celému kolektivu mnoho dobrého do dalších školních let.

Mgr. Markéta Odehnalová